SAM 2838 Viața pentru mediu, viața pentru om - 2013

Programul de educaţie ecologică ”Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” se implementează la nivelul judeţului Satu Mare din anul 2006 pe diverse teme de mediu, din iniţiativa APM Satu Mare şi ISJ Satu Mare. 

După derularea cu succes a şase ediţii, în anul şcolar 2012/2013 programul se implementează în parteneriat cu CCR LOGISTICS SYSTEMS RO Bucureşti, SC Alpin SRL Satu Mare şi Ministerul Mediului din Ungaria, Universitatea din  Debrecen – Ungaria şi Institutul de Cercetare Debrecen – Ungaria. Tema abordată este o una de actualitate:  importanţa combaterii plantei invazive ”Ambrosia” corelată cu colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile (hârtie, pet, sticlă, echipamente electrice şi electronice)

 

În urma lansării celei de a VII –a ediții a Programului de educație ecologică ”Viață pentru mediu, viață pentru om”, la nivelul județului Satu Mare s-au înscris 42 de instituții de învățământ: 25 școli gimnaziale și 17 licee iar la nivelul județului Szabolc Szatmar Bereg din Ungaria s-au înscris 14 gimnazii și 11 licee. Numărul mare de instituții de învățământ înscrise denotă interesul mărit al instituțiilor de a implementa programe de educație ecologică iar numărul beneficiarilor să fie cât mai mare. Astfel de la fiecare instituție de învățământ va participa un echipaj format din 3 elevi și un cadru didactic coordonator. 

Următoarea etapă în cadrul programului va fi organizarea cursului de instruire pentru cadrele didactice de la instituțiile de învățământ înscrise în Program sub îndrumarea specialiștilor pe tema programului, de la Universitatea din Debrecen – Ungaria. 

În urma instruirii, informațiile vor fi diseminate elevilor, iar în data de 10 noiembrie 2012 va avea loc concursul județean în Ungaria. În perioada 13 – 14 decembrie 2012 se va organiza concursul județean în România, în urma cărora vor fi desemnați câștigătorii primelor trei locuri la gimnaziu și la liceu, care vor participa la etapa internațională care se va desfășura în preajma Zilei Mediului 2013. Totodată pe toată perioada de implementare a programului unităţile de învăţământ înscrise vor colecta deşeuri reciclabile (hârtie, pet, sticlă, echipamente electrice şi electronice). 

Se reaminteşte faptul că motivaţia participanţilor la concursurile care se vor desfăşura în cadrul Programului, va fi susţinută financiar de partea maghiară şi de CCR Logistic System România, şi va consta din echipamente sportive şi o excursie la Agenţia Europeană de Mediu de la Copenhaga.